Erritsø Rugby kæmper sig i pokalkvartfinale

Dansk Rugby Unions pokalturnering 2016/2017. Ottendedelsfinale:

Aalborg RK Lynet – Erritsø GIF Rugby: 21 – 25 (0 – 15)

Points for Erritsø: Thor Steendahl 15, Kristoffer Borsheim 10.

Scoringer i kampen: Thor Steendahl til 0 – 3 på straffe. Kristoffer Borsheim øger til 0 – 8. Thor Steendahl sparker over til 0 – 10. Thor Steendahl øger til 0 – 15. Halvleg. RK Lynet reducerer til 7 – 15. Thor Steendahl øger til 7 – 18 på straffe. RK Lynet reducerer til 14 – 18. Kristoffer Borsheim øger til 14 – 23. Thor Steendahl sparker over til 14 – 25. RK Lynet reducerer til 21 – 25, kampens slutresultat.

RUGBY. Lørdag den 12. november spillede Erritsø GIF sig lidt overraskende videre til kvartfinalen i Dansk Rugby Unions pokalturnering 2016/2017. Det skete via en flot 25 – 21 udebanesejr over Aalborg RK Lynet, som tidligere har vundet pokalturneringen flere gange. Erritsø Rugby nåede i 1997 sin hidtil eneste pokalfinale og jagter således tidligere tiders succes i denne turnering.

På trods af hele ni afbud fra rutinerede spillere drog Erritsøholdet til Aalborg med optimisme og tro på, at selv et reservespækket hold kunne slå nordjyderne på deres bane. Landsholdspiller for Danmark Jeppe Magaard Holm havde til lejligheden overtaget anførerhvervet fra Erritsøs normale holdkaptajn, Hans Erik Severinsen. Med sin store rutine og gode lederegenskaber indgød Jeppe Holm sine medspillere at spille rugby på holdets egne præmisser og tro på, at chancerne nok skulle opstå.

Taktikken holdt stik i stort set hele kampen, som Erritsø i lange perioder dominerede. Der gik således kun to minutter, før Erritsø bragte sig i front. Formstærke Thor Steendahl udnyttede sikkert et straffespark, som Erritsø fik tilkæmpet sig foran hjemmeholdets mål. I rugby gives tre points for et udnyttet straffespark, og den afstand fik hjemmeholdet aldrig indhentet i løbet af kampens resterende 78 minutter. I modsætning til fodbold varer en rugbykamp to gange fyrre minutter.

I resten af første halvleg udbyggede Erritsø langsomt føringen. Det skete gennem klogt spil, fremfor alt ved at holde bolden i klyngerne og lynhurtigt udnytte de huller, som igennem presset opstod i RK Lynets forsvar. I indkast, og de såkaldt faste klynger, udnyttede Erritsø oftest sine fordele optimalt. Derigennem igangsatte Erritsøspillerne angreb efter angreb. På et af disse fik Erritsøs norske landsholdsspiller, Kristoffer Borsheim, øje på et hul mellem hjemmeholdets klynge og dets trekvartbacks. Smart løb nordmanden derved yderligere fem points på tavlen for Erritsø. Thor Steendahl sparkede efterfølgende den ovale bold over det H-formede mål til Erritsøføring 10 – 0. Samme Thor Steendahl løb kort efter endnu fem points hjem, da han fra sin position i kæden modtog bolden fra Kristoffer Borsheim, satte i fuldt løb, trodsede en tackling, og lige akkurat fik kastet sig ind over RK Lynets mållinje og trykket bolden i græsset.

Trods pausestillingen 15 – 0 til Erritsø var kampen på ingen måde afgjort. Det fik hjemmeholdet bevist i starten af anden halvleg, da Lynet for første gang i kampen udnyttede et hul i gæsternes forsvar og reducerede til 7 – 15. Thor Steendahl fik dog skabt lidt mere afstand, da han efter et lille kvarter i anden halvleg igen udnyttede et straffespark. Denne gang til Erritsøføring 18 – 7. Der skulle gå knap ti minutter, før hjemmeholdet igen bragte ny spænding om resultatet ind i kampen. Hjemmeholdet fik efter et længerevarende pres reduceret til 18 – 14. RK Lynet øjnede for første gang i kampen mulighed for sejr.

Men nok engang viste holdkaptajn Jeppe Holm, og gennemrutinerede Jan Nielsen, vejen med deres store egenskaber. De fik sammen talt deres holdkammerater ned og fik dem til at fokusere på opgaven. Det lykkedes, blandt andet takket være Kristoffer Borsheims anden scoring i kampen, da nordmanden midtvejs i anden halvleg igen så sit snit til at gå selv og krydse Lynets mållinje i en situation, hvor alle havde forventet en aflevering.

At Lynet med ti minutter igen på ny fik spillet sig igennem og reduceret Erritsøs føring til blot fire points, fik nu ikke gæsterne til at vakle. Tværtimod pressede Erritsø i resten af kampen hjemmeholdet langt tilbage på banen, og fik med stor ro og rutine minutterne til at gå ved at holde bolden længst mulig i de løse klynger. Især hooker Malik Ramazanov og klyngehalf Christoffer Ki Winstrøm tog modet fra hjemmeholdets spillere gennem deres kontante tacklinger og kloge spil fremad banen. Erritsøs George Meldgaard var desuden en evig trussel fremad banen, også når modstanderne skulle tackles, inden de brød igennem på fløjene. Fullback Kevin Harmon spillede tillige en stor kamp som Erritsøs bagerste mand, imens holdets tidligere landsholdsspillere Kenneth Holm, Jens Andersen, Jan Nielsen kampen igennem viste deres store værdi for holdet, navnlig da resultatet skulle holdes og modstanderne køres trætte. Gæsterne holdt hovedet koldt. Kun en enkelt gang i de sidste ti minutter slap en Lynetspiller således fri, men han blev tacklet ud af banen, inden angrebet for alvor blev farligt. Resultatet 25 – 21 til Erritsø holdt kampen ud.

For anden kamp i træk slog rugbyholdet fra Erritsø derved et højere rangerende hold. I forrige weekend var det københavnske CSR/Nanok, som i 1. divisions sæsonafslutning tabte klart i Erritsø. Denne gang var det i en tæt og medrivende pokalkamp i Aalborg, at hjemmeholdet RK Lynet måtte bøje sig for Erritsø GIFs bedste rugbymandskab.

Erritsø er hermed i pokalkvartfinalen. Her bliver modstanderen de forsvarende pokalmestre og nybagte DM-bronzevindere, Hundested RK. Kvartfinalen spilles på Hundesteds bane og afvikles til foråret 2017. Den nærmere dato for kampen bliver fastsat senere.

Erritsø GIF Rugby slutter hermed 2016 med gejst og fremgang, hvilket glæder afgående træner Michael Klæsøe. Han afleverer nu et rugbymandskab, som spillemæssigt og mentalt er inde i en klart opadgående formkurve.

Pokalsejren i lørdags var i øvrig norske Kristoffer Borsheims foreløbigt sidste i Erritsøtrøjen. Efter endt uddannelse i Danmark flytter han nu tilbage til Stavanger, hvor han skal spille for den lokale klub, der er nybagt norsk rugbymester. Borsheims store egenskaber vil blive savnet i Erritsø, som stadig er inde i en genopbygning af førsteholdet efter et år med udskiftninger på en del pladser. Men Erritsø går ind til vintertræningen med styrke og tro på yderligere rugbyfremgang i 2017.

kristoffer_borsheim

Fotoet viser Erritsøs norske landsholdsspiller, Kristoffer Borsheim (med bolden). Han spillede i lørdags op til sit allerbedste, og bidrog med ti scorede points stort til Erritsøs sejr ude over Aalborg RK Lynet i pokal-ottendedelsfinalen. Kampen i Aalborg var hans foreløbig sidste for Erritsø. Billedet er fra en tidligere landskamp for Norge i 2014. Foto: Privat.