Om Rugby

Rugby er en af verdens største idrætsgrene og er organiseret i IRB. IRB arrangerer VM i Rugby, som afvikles hvert 4. år, senest i England i 2015. Som sportsbegivenhed er VM i Rugby en af verdens største sportsbegivenheder, og overskuddet fra Rugby World Cup anvendes hovedsagelig til udviklingsarbejde verden over – også i Danmark.

På verdensplan er sporten opdelt i det mest udbredte Rugby Union, der grundlæggende er for amatører, og Rugby League, der spilles af professionelle. Reglerne imellem de to grene af rugby varierer på en række punkter. I Danmark spilles udelukkede Rugby Union, og resten af teksten på denne hjemmeside omhandler Rugby Union.

I den mest gængse form for rugby er der 15 spillere på hvert hold. 15-mands rugby var oprindeligt OL disciplin, men blev taget af programmet i 1924. Der spilles også rugby med 10 spillere på hvert hold, dog ikke i Danmark. En tredje variant af rugby kræver kun 7 spillere på hvert hold. Denne form for rugby er populær, også i Danmark. 7-mands rugby kaldes også Sevens. Det spilles på en normal rugby bane, der er godt 100 meter lang og 70 meter bred. En Sevens-kamp varer 2 x 7 minutter og er særdeles publikumsvenligt, da det er et meget hurtigt og teknisk spil. I Rio i 2016 vendte rugby endelig tilbage som olympisk disciplin, hvor der blev spillet en flot Sevens-rugbyturnering, hvor Fiji slog Storbritannien i OL-finalen. Der afholdes hvert fjerde år et officielt VM i Sevens. En VM- eller OL-turnering i Sevens kan afvikles over kun 3 dage, på én bane.

Rugby bærer tydeligt præg af at være en britisk sportsgren, med mange traditioner og ritualer. Indtil 1995 var rugby stadig officielt en amatørsport, men det er gået meget hurtigt siden da. Fairplay og gentlemanship er dog stadig uløseligt forbundet med rugby – også i dansk rugby. Eksempelvis kan det nævnes, at holdene efter sidste fløjt altid takker hinanden for kampen. Det gør de ved at stille op, to og to på række, og klappe hinanden ud af banen. I klubhuset efter kampen taler begge kaptajner og kårer begge holds bedste spiller.

Rugby er voldsomt, men ikke voldeligt! Dette giver sig udslag i et utrolig omstændeligt regelsæt, hvor enhver form for ulovligt spil straffes på stedet. Disciplin er derfor et af kodeordene i rugby, også i Danmark. De øvrige kodeord i dansk rugby er: Passion, Respekt, Sammenhold og Fairplay.

Da der er stor forskel på de fysiske krav til de enkelte spillere på et hold, kan rugby spilles af alle. Holdets forwards (klyngespillere) har brug for at være store og stærke, imens trekvarterne (kædespillerne) i højere grad har brug for at være hurtige. Rugby er et meget teknisk spil, hvor indøvede kombinationer (moves) ved bl.a. indkast og klynger kun lykkes, hvis alle spillere holder sig til holdets taktik. Når dette sker, er rugby et imponerende og elegant spil.

I Danmark har der været spillet rugby siden 1931, men Dansk Rugby Union blev først stiftet i 1950. DRU blev optaget i Danmarks Idræts-Forbund i 1971 og senere samme år i FIRA-AER (den europæiske rugby union). I 1974 var DRU medstifter af Nordisk Rugby Union (nu Scandinavian Rugby Union) og i 1988 blev DRU optaget i IRB (International Rugby Board). DRUs hjemmeside er www.rugby.dk

DRU har knap 2500 medlemmer fordelt på mere end 30 klubber og Danmarksturneringen for seniorer afvikles fra april til november med en kort sommerpause i hele juli. Sideløbende har DRU naturligvis en pokalturnering og derudover DM for børn og unge (u/8, u/10, u/12, u/16 og u/18), DM i 7-mands rugby, samt DM for kvinder. DRU har, udover A-landsholdet, også 7s landshold, u/20 landshold og u/17-18 landshold.

DRUs A-landshold deltager hvert år i den europæiske nationsturnering (EM). I Europa spiller de 6 bedste lande i deres egen division, Six Nations, uden mulighed for op/nedrykning. Det er England, Frankrig, Skotland, Irland, Wales og Italien. Herunder er de europæiske lande opdelt i 6 divisioner, hvor Danmark er placeret i 2. division.

EM-turneringen afgør seedningen til VM-kvalifikationspuljerne. Danmark debuterede i VM sammenhæng i Andorra i oktober 1992 (1995 kvalifikationen). Samtlige Danmarks landsholdsresultater, siden den allerførste i 1949, kan læses her: http://www.rugby.dk/landshold/xv-landshold/xv-landsholdsresultater