Grundregler i Rugby

Der er mange, som tror, at rugby er et spil uden regler, men det er dog langt fra tilfældet. Det kan dog godt virke sådan, når man ser rugby for første gang. Derfor er det vores mål, at denne gennemgang af de grundlæggende regler vil hjælpe til en større rugbyforståelse.

For det komplette regelsæt (på engelsk) henvises til www.irb.com (se Laws & Regulations). Dansk Rugby Unions dommerforening arbejder på en ny oversættelse af reglerne, så snart denne foreligger, vil den blive tilgængelig i download sektionen.

HOLDET:

Et rugbyhold består af 15 personer (+ 7 reserver), der sædvanligvis er sammensat således (dansk betegnelse i parentes, hvor en sådan findes):

FORWARDS
1-8: klyngespillere

Nr. 1 Loosehead-propforward (stolpe)
Nr. 2 Hooker
Nr. 3 Tighthead-propforward (stolpe)
Nr. 4 Lockforward (2. række)
Nr. 5 Lockforward (2. række)
Nr. 6 Flanker
Nr. 7 Flanker
Nr. 8 No. 8 (nr. 8 eller låser)

BACKS
9-15:kædespillere

Nr. 9 Scrum half (klyngehalf)
Nr. 10 Fly half (stand-off)
Nr. 11 Left winger (venstre wing)
Nr. 12 Inside centre (indercenter)
Nr. 13 Outside centre (ydercenter)
Nr. 14 Right winger (højre wing)
Nr. 15 Full back (Full-back)

Ud af den samlede trup på 22 spillere skal minimum 6 spillere kunne spille positionen som 1. række (nr. 1-3). Taktiske udskiftninger er tilladt, ligesom det, i nogle tilfælde, er tilladt at foretage midlertidige udskiftninger (pga. behandling af en spiller udenfor banen).

UDSPARK:

Kampen begynder med et udspark fra midten af banen. Bolden skal mindst 10 meter frem. På samme måde sættes spillet i gang efter en scoring.

BOLDEN:

Den ovale bold skal bæres i hænderne og må kun kastes bagud. En gylden regel er, at du altid skal være mellem bolden og dit eget mål. Ellers er du off-side. Bolden må sparkes i alle retninger på banen.

TACKLINGER:

Kun spilleren med bolden må takles. En spiller er taklet, når han/hun er fastholdt og bragt til jorden. En takling kan foretages af en spiller, der kaster sig og holder fast om modstanderens ben. Farligt spil, som bl.a. benspænd, taklinger i halshøjde, og andre farlige taklinger, er strengt forbudt. Overtrædelse kan medføre enten gult eller rødt kort. Gult kort giver 10 minutters udvisning, hvorefter den udviste spiller af dommeren får tilladelse til at vende tilbage til banen.

SCORINGER:

Der scores på fire måder:

1) Ved at trykke bolden mod jorden i målområdet, kaldes et forsøg og giver 5 points.
2) Spark efter forsøg (conversion) ud for det sted bolden blev lagt død; over overlæggeren og mellem de to opstandere og giver yderligere 2 points.
3) Direkte på straffespark, der kan dømmes overalt på banen, pladsspark eller dropspark, over overlæggeren og mellem de to opstandere, giver 3 points.
4) Dropspark i åbent spil, giver 3 points (Dropspark: Spilleren slipper bolden fra hænderne, så den rammer jorden, og sparkes i opspringet over overlæggeren og mellem de to opstandere.

FORWARDS (spillerne med nr. 1-8)

KLYNGER:
De 8 forwards stiller op i en formation med spillerne 1,2 & 3 i forreste række, spillerne 4, 5, 6 & 7 i anden række og endelig nr. 8 (låseren) i 3. række. De stiller op imod de samme 8 spillere fra modstanderens hold, bolden sættes ind imellem de to klynger (af scrum-halfen nr. 9) og de to hold forsøger med benene at skrabe bolden til sig (samtidig med at man forsøger at skubbe modstanderens klynge væk fra bolden).

INDKAST:

Bringes bolden ud over sidelinien, dømmes der indkast. De 8 forwards fra begge hold stiller sig op overfor hinanden på to rækker vinkelret på sidelinien og bolden kastes ind over og midt mellem de to rækker. De to holds forward hopper op efter bolden (det er tilladt at støtte springerne), og forsøger at vippe bolden tilbage til medspillerne. Der dømmes også indkast, hvis en bold er sparket direkte ud af banen fra et punkt bagved 22 meter linien. Det hold, der har indkastet, kan vælge at anvende færre end 8 spillere i linien. I så tilfælde skal modstanderen anvende samme antal spillere.

TREKVARTER (backs)

ANGREB:
Angrebsformation, som stilles op ved klynger, indkast og løse klynger, og som skal resultere i forskellige løbeformationer, med det formål at score et forsøg. Løbeformationerne (moves) kan have forskellige former og indeholder finter (f.eks. side steps og loops).

FORSVAR:
Opstilling så hver spiller placerer sig, så alle modstandere er dækket.

FULL-BACK (nr. 15)

ANGREB:
Går med i kæden og virker som en ekstra back.

FORSVAR:
Taklinger er en vigtig del af en full-backs arbejde, han er bagerste mand og sidste forsvarsspiller.

REGLER:

Fordelsreglen: Anvendes hyppigt og markeres af dommeren med en udstrakt arm under spil.

Usportslig optræden: Hvis en eller flere spillere ikke omgående flytter sig 10 meter tilbage fra straffesparket, flyttes straffesparket 10 meter frem. Hvis én eller flere spillere giver sig til at protestere overfor dommeren, dømmes straffespark til modstanderne 10 meter længere fremme.

Straffespark dømmes ved:

Dårlig opførsel
Farligt spil
Obstruktion
Fastholdelse af bold efter takling
Off-side
Visse forseelser i klynger og løse klynger
(mangel på binding i 1. række)
Når man med vilje får en løs klynge til at bryde sammen
Når man springer op på spillere i en løs klynge
Off-side i indkast m.m. (tages 15 meter inde på banen fra indkastlinien)
Spiller bolden med hænderne eller samler den op i en løs klynge.

Frispark dømmes ved:

Forsætlig fremad slag eller fremad pasninger
Bevidst forsinkelse af spillet
Mindre end 5 spillere i klyngen
Visse forseelser i klynger og løse klynger
(forkert opstilling eller forkerte bindinger i 2. eller 3. række)
Returnerer bolden ind i en klynge eller løs klynge
Går ind i løse klynger med hoved eller skulder under hoftehøjde
Forkert opstilling i indkast
Ved skævt indkast gentagne gang forsætligt

Klynge dømmes ved:
Uforsætlig fremadslag eller fremad pasninger
Fastlåst situation i f.eks. løse klynger
Ved skævt indkast
(modstanderen vælger eget indkast eller klynge)

Tilfældig off-side

Off-side: Spillere, som befinder sig foran bolden og som tager del i, eller forsøger at tage del, i spillet.