Om Klubben

Erritsø GIF Rugby er medlem af Erritsø GIF, som er en forening med ca. 3.300 medlemmer, fordelt på 10 idrætsgrene: Fodbold, Håndbold, Tennis, Paddel, Gymnastik, Svømning, Badminton, Floorball, Aktive Seniorer – samt Rugby. Læs mere på: http://www.egif.dk/

Vi er også medlem af Rugby Denmark, som har ca. 2.100 medlemmer og godt 20 aktive klubber. Læs mere på: http://www.rugby.dk

Vores rugbyafdeling i Erritsø GIF har ca. 200 medlemmer fordelt på Ungdom, Seniorer, Kvinder, Oldboys og støttemedlemmer. Vi har spillere fra Erritsø, Fredericia, Middelfart, Nyborg, Kolding, Haderslev, Vejle og Horsens. Det vil sige Region Syddanmark.

Vi har rugbystadion, rugbybaner og klubhus på 120 m2 beliggende på Snaremosevej 67 i Erritsø i den sydlige udkant af Fredericia, tæt ved motorvejen og Lillebæltsbroen. Omklædning foregår i Erritsø Idrætscenter, tæt ved vores baner og klubhus. Billedet herunder er fra hjemmekamp mod RC Odense i april  2023. Vores hold spiller i vores klubfarver, som er blå, rød og grøn.

Lidt historie

Erritsø GIF’s Rugbyafdeling blev startet i sensommeren 1984 af Paul Michael Kjærgaard. Paul, som ses på billedet nedenfor, havde indtil da spillet rugby i Comet i Brønshøj og på Danmarks landshold. Med hjælp fra Holger Skytte, som dengang var formand i EGIF, blev afdelingen en realitet. Rugby i Erritsø voksede hurtigt, og ungdomsholdene i drenge- og juniorrækkerne vandt efter få år DM-guld – og fik udtaget de første af en lang række af klubbens ungdomslandsholdsspillere og landsholdsspillere.

Seniorholdet rykkede i 1989 for første gang op i landets øverste rugbyliga, som dengang var 1. division. Under ledelse af den fynske træner, Mogens Jørgensen, kom holdet hurtigt til at præge toppen af dansk rugby med bl.a. en pokalsemifinale og et par 4. pladser i 1. division, frem til 1994 hvor vi rykkede ned. Se billeder fra klubbens første 10 – 15 år under menuen “Galleri / Historie”,

Det blev dog  kun til en enkelt sæson i næstbedste række, hvor Erritsø GIF Rugby lavede over 1000 points! Det er stadig dansk rekord. I 1997 kæmpede vi os i DRUs pokalfinale, som vi dog tabte knebent til Comet/Hamlet med 3 – 10. Siden er vi rykket lidt op og ned, men i dag spiller vi igen med i toppen af dansk rugby, hvor vi hører til landets otte bedste rugbyhold.

Ungdom

Vores ungdomsafdeling er voksende, blandt andet takket være stor og forbilledlig forældreopbakning, samt gode og dedikerede ungdomstrænere. Vi har aktive ungdomsspillere i disse alderstrin: U/6, U8, U10, U/12, U/14, U16 og U/16.

Vores U18-trup består i 2024 af store og dygtige teenagere, hvoraf flertallet har spillet sammen i vores klub siden de var små. I 2021 – 2023 vandt de DM-guld som U14 og to gange som U16. I efteråret 2022 tog vi dem i øvrigt til London, hvor de spilled to træningskampe og vandt den ene mod et jævnaldrende engelsk hold.

I 2023 dannede de unge spillere en ungdomsbestyrelse, som er yderst aktiv, fx på SoMe, og tilfører vores fællesskab stor værdi og aktivitet.

Talentcenter Vest

Erritsø GIF Rugby er en del af dansk rugbys elitesatsning, hvor der i starten af 2024 blev oprettet et Talentcenter Øst i København og et Talentcenter Vest centreret om vores klub i Erritsø.

Det indebærer talentudvikling af de unge rugbyspillere på hver side af Storebælt, som i træningssamlingerne får trænet og spillet rugby sammen med andre unge, og derigennem får styrket deres sportslige og sociale kompetencer.

Vores egen ungdomsansvarlige og næstformand Jan ‘Bubsi’ Nielsen er primus motor i Talentcenter Vest. Han er den af de mange ildsjæle, som har været med til at forme Erritsø GIF Rugby siden dens start i 1980’erne. Her ses han i en førsteholdskamp tilbage i 2017. Bubsi har klubrekorden med 507 spillede førsteholdskampe i perioden 1986 – 2023.

Fredericia Eliteidræt

I starten af 2024 indgik vi en 4-årige aftale med Fredericia Eliteidræt. Det skyldes, at vi blev udpeget som udviklingsidræt i Fredericia kommune, hvilket vi er meget stolte af. Aftalen indebærer, at vores unge rugbytalenter kan gå i eliteklasser, hvor deres skolegang i 7. – 9. klasse er tilpasset træning med jævnaldrende fra andre idrætsgrene.

De ældre rugbytalenter i vores klub tilbydes tilpassede faglige eller boglige uddannelsesforløb på lokale tekniske skoler eller gymnasier, hvor deres skolegang tager højde for deres rugbytræning. Et yderligere element for disse ældre unge er, at Fredericia Eliteidræts fagpersoner står til deres rådighed for sparring, træning, kostvejledning m.m. Vores cheftræner Steve Atkins, som stammer fra New Zealand, er vores koordinator i samarbejdet med Fredericia Eliteidræt.

Førsteholdet i dag

Vi har igennem årene leveret en hel del A-landsholdsspillere. Her i 2024 tæller klubben en enkelt spiller på Danmarks XV-landshold: Nils Hagen. Her ses kan score hjemme mod Aalborg-Holstebro i 1. runde af Regionspil Vest. Kampen foregik 27. april 2024 og sluttede 27 – 19 i vores favør.

Vores motto og værdier

Erritsø GIF Rugby har igennem årene været med til at sætte dagsordenen i dansk rugby, også på ledersiden. Således er hele fem af vores medlemmer blevet kåret til “Året Leder” i Rugby Danmark. Det er vi den hidtil eneste klub i Danmark, der kan bryste sig af.

Vi har desuden arrangeret flere landskampe, de officielle på det tidligere Fredericia Stadion, samt træningskampe på vores egen rugbybane. Vi har også været vært ved en del ungdomsturneringer, senest i 2023, hvor der var op mod 300 deltagere.

Vi har mottoet: “Venskab uden kendskab“, hvilket betyder, at alle er velkomne i klubben – uanset køn, alder, social status, seksualitet, nationalitet eller religiøs overbevisning. Der er plads til mangfoldighed, og det forventes, at alle byder ind med noget til fællesskabet ud fra devisen “Den der har evnen, har pligten”.